Hvis trærne kunne fortelle . . .
Foto: Anbjørg Eilertsen

Stemmer i parken . . .

 

Hørt i Nygårdsparken og noen andre steder hvor jeg har vandret:

Jeg var på vei over Puddefjordsbroen. Plutselig bremset en sykkel rett bak meg, og en fyr vippet meg over rekkverket, hoppet på sykkelen og forsvant. Jeg klarte å holde meg i rekkverket, men jeg var ganske redd der jeg lå på knærne på kanten og kunne se ned på asfalten flere meter nedenfor.

Jeg fikk panikk da jeg så blålys i speilet. Derfor gasset jeg på, og da ble de jo virkelig interesserte. Det hadde aldri skjedd hvis jeg ikke hadde gått tom for Rivo. . .

Ungene mine er vant til meg slik som jeg er, og jeg bruker jo litt, men med måte, hver eneste dag. Damen min bruker litt vel mye speed av og til, men hun er så grei med dem, at jeg ser ikke det som noe problem egentlig, og det er kun meg som kjører bilen . . .

Jeg vet at jeg er litt psykotisk, men jeg er ikke så paranoid som du tror! Fordet om jeg ser noen som du ikke ser, så behøver det jo ikke nødvendigvis være jeg som tar feil. . .

Politiet pleier å være grei med meg så lenge jeg gjør som de sier, så hvis de bare hadde kunnet passe sine egne saker, og ikke gått meg i næringen, så hadde jeg ikke sagt et ondt ord om dem . . .

Vi gikk inn på Legevakten, og jeg fortalte at jeg hadde skutt syre ved en feiltagelse. De bare overtalte meg til å gå min vei. Senere på natten havnet jeg der likevel, for da gikk jeg inn og ut av koma . . .

 

Du vet jo at du skylder meg penger.

Ja, men du sa jo at jeg ikke skulle bry meg om det, at jeg bare kunne glemme den gjelden.

SA jeg det?!

Ja, det er jo lenge siden, borte i tunnellen . . .

Vet du hva? I dag har jeg det slik at jeg bryr meg faktisk ikke om at jeg har sagt det.

Jeg tror at jeg skal finne opp et nytt ord i dag, til ordboken: Gladvold! . . .

 

Det var jeg som fant den speeden, men jeg skyldte bare på Leif, for han har gjort så mye djevelskap, mot så mange, at  én ting til eller fra gjør ingen forskjell . . .

 

Du vet ikke hvor gal jeg er, du. Jeg har fått nok nå. Hjemme har jeg to pistoler, og så skal jeg kjøpe tre par håndjern . . .

Mor! Ser du hun jenten der borte? Du må hjelpe henne å komme seg ut av dette, for hun har drevet på så kort tid at hun kan klare det . . .

Det eneste botilbudet jeg får, er hospits! Det takler jeg ikke, for  det er farlig med så mange gærninger samlet på ett sted. Hver gang jeg må innom et hospits, er jeg nødt til å ha minst én kniv på meg . . .

Jeg ønsket å slutte i LAR og få hjelp til å klare meg uten A-preparater. Da tok de fra meg alt, og satte meg på gaten . . .

 

De på NAV behandler meg som om jeg var en j.... junkie, og ikke en familiefar med ansvar!

Jeg er jo ikke narkoman, bare fordi jeg trenger rivotril, og røyker litt hasj om kvelden for å slappe av. Ja, og så er jeg jo hektet på sub . . .

For meg virker det som om du trenger å bli realitetsorientert!

 

Mor, ja, eg kjenner hon . . . hon e' go' . . .  og hon klarer alt! . . . Eg skal si deg én ting: Hvis verden går under, ring Mor i Parken!
(To av guttene til Mor i Parken, om henne, som om hun ikke var til stede)

 

Når du har bestemt deg for å slutte, må du ikke la noe eller noen stoppe deg, og hvis du går på en sprekk, må du bare forsøke en gang til, helt til du klarer det

 Eg driter i om eg blir tauet!  Skal eg sette i et nytt magasin?

 Så lenge barn og behandles med piller i stedet for voksenkontakt, ungdommer fulle av energisk uro bare oppbevares på skolen og rusavhengige må holde motivasjonen oppe og prestere som friske for å få hjelp, vil elendigheten fortsette.

Det er vel ikke tysting å anmelde en voldtekt!

 

Jeg hater narkomane, for hver gang jeg har vært oppom i parken, har de stjålet noe fra meg . . .

 

Jeg må på tvang hvis jeg skal klare å bli rusfri, for ellers drar jeg derfra når jeg begynner å få kramper og angst. De har tatt meg inn på frivillig tvang, men da slipper de meg ut hvis jeg vil, så det er jo egentlig ikke tvang.

 For meg er hasjen det verste, for når den fjerner stresset og uroen, tar den også vekk de målene som jeg har satt for meg selv.

 Hva er det egentlig de vil skal skje med oss, når de fjerner kamera i gangen vår?

Ventetid på tross av ledige plasser burde medføre erstatning til den syke, med mindre vedkommende nekter å benytte plassen.
(Mor i Parken er frustrert)

 

Jeg røyker bare hasj, for jeg vil ikke risikere å bli narkoman . . . ja, og så drikker jeg litt øl, og hvis jeg blir trøtt, tar jeg bittelitt speed på tungen. Rivotril bruker jeg bare når jeg får angst . . .

(forklaring fra ung, nordafrikansk selger når Mor i Parken advarer ham mot å bruke noe av det han selger)

 

Du må be politiet ta til fornuft før noen blir skutt her oppe!

 Eg pleier å ta meg en halv sub når eg står opp . . . sånn at hvis eg senere på dagen får en eller annen idiot-impuls om å ta en hel kule heroin på en gang, så dør jeg forhåpentligvis ikke . . .

 Eg har verdens beste lege. Han er alkoholiker, og han skriver ut det eg ber om . . .

 Snuten tok meg med en kaliber 25 pistol nede i by'n . . . og de lot meg gå!

 

 Hvorfor tror ikke Helse Vest at noen av de narkomane i Bergen ønsker hjelp til å bli varig rusfrie?

Her går jo nesten alt ut på å få folk inn i LAR, og doseringen er så høy at følelsene dine bedøves, og du får ikke livet ditt på stell likevel.

 

Det var en aldeles nydelig politidame der . . . men jeg tror egentlig at hun bare forsøkte å få meg til å fortelle ting . . .

 

Hver gang eg faller for fristelsen og spiser Rivotril, blir eg tatt i å stjele ett eller annet!

Først blir eg usynlig, og så får eg lim på fingrene . . .

 

Eg hadde vært død for lenge siden hvis eg ikkje hadde måttet i fengsel en gang iblant . . .

(diskusjon om straff hjelper syke)

 

Desperate mennesker kan gjøre veldig stygge ting mot andre . . . også mot noen som aldri har gjort dem noe, så du Mor burde egentlig ha pepperspray i det minste . . .

 

Eg havner i belteseng med én gang eg kommer inn der . . .

(svar på: "Skulle ikke du hatt deg en tur på legevakten med den hånden din?")

 

Slipp meg! Du har ingen ting med meg å gjøre! Jeg ligger hvor jeg vil for deg . . .

(jente som ligg tvers over Fjøsangerveien en lørdagskveld fordi hun vil begå selvmord på denne måten)

Men du må jo være enig i at det gir en ganske god placeboeffekt . . .

(Forsøk på å unnslippe en som "skal knuse trynet ditt fordi den der speeden du solgte, inneholdt kun knuste koffeintabletter". Den sinte kjempen fikk et forvirret uttrykk i ansiktet, slapp selgeren, snudde seg og gikk!)

 

Trenger du en ny telefon, Mor? Jeg fikk fatt i kvitteringen også, så denne er helt lovig. . .

 

Seffølgelig er det sant! Tror du eg står her og lyger for å få sympati eller?

 

Jeg har fått meg leilighet! Det eneste jeg trenger nå, er en streit dame til å bo sammen med, så klarer jeg fint å slutte med den driten her .

 

Politidamen pusset hundene på meg mens jeg lå på asfalten med håndjern ... Først bare bjeffet de, så bet de meg i ryggen og armene ... (Forklaring på skader)

 

Klart jeg vil på avrusning, men bare på heroin. Det andre er jo ikke skadelig. . .

("det andre" var: amfetamin, metamfetamin, hasj, "syntetisk pot", salvie, extacy, rivotril og rohypnol)

 

Du kan få min sprøyte, for jeg har flere hjemme, og jeg har ingen sykdommer . . .

 

Nei, her er tomt for hasj og piller, men jeg har noe knallgod røykeheroin . . .og du blir jo ikke hektet så lenge du bare røyker den . . .

 

Nå har byrådet sagt at det ikke er lov å straffe oss for at vi går med små mengder narkotika på oss.

 

"Ingen skal være nødt til å sove ute", sa de, både på Straxen og Indremisjonshjemmet. . . Julebordsløfter, sier no eg, for de stenger dørene og sier at der er fullt, akkurat som før!

 

De holdt ham fanget i 5 timer og torturerte ham med strømpistol. Etterpå fant de ut at det var en annen som hadde stjålet de greiene . . .

 

Min mor skjønner ikke hvorfor jeg ikke klarer å få meg en jobb. Jeg tør ikke fortelle henne at jeg har ruset meg i 12 år . . .

 

Nå har jeg klart å holde meg rusfri i 8 uker. Jeg er bare oppom for å selge speed og noen piller for å klare husleien . . . og så trenger jeg en nattis . . .

 Faen! Jeg lot henne få ligge på sofaen i natt fordi hun frøs så jævlig. Og når jeg våknet i morges. var hun borte . . . Det var også mobilen, 10 gram med dop og alle smykkene mine. Jeg kommer til å drepe henne!

 

Se her! Jeg måtte tegne øyenbryn med sprittusj fordi en venninne ville nappe og forme øyenbrynene mine. Jeg kubbet, og speedet som hun var, nappet hun vekk alt!

 

Hasj? Nei, jeg har vært litt plaget med psykoser, og cannabis får jo dem til å komme opp, så det holder jeg meg unna.

 Jeg skulle ha samvær med datteren min i dag, og så hadde jeg ikke penger til sub, så nå går det også i dass!

 Jeg våknet av at han slo meg, og han var helt gal i øynene, og alt sammen fordi jeg lot han der utlendingen få være her i to dager uten å fortelle det når han kom hjem . . . Hallo! Det var jo ikke noe å fortelle, for det skjedde ingen ting . . .

 

Narkotika på meg? Nei, det her er bare knuste koffeintabletter som jeg skal selge til noen striler. Hehehe, De merker jo ingen forskjell . . .
(En som blir sjekket av politiet en natt i Nygårdsparken)

 

Hvorfor kommer du hit med SÅNNE midt på natten?

(Feriehungrig ansatt på Legevakten til "Mor i Parken" som kommer inn med en mann som har mikset piller alkohol og GBL. Fyren fikk hjertestans etter ca en time.)